Szükség esetén thermdrill technológiát használunk a menetek kiképzéséhez azért, hogy a csavarkötések a lehető legerősebbek, legbiztosabbak legyenek.

Hagyományos technológia

Hagyományos módon, amikor egy menetet kell képezni egy anyagba, akkor az anyagba egy furatot készítünk és a furatba egy menetfúró segítségével egy menetet vágunk. A fúrás és a menetfúrás is a felhasznált anyag forgácsolsával történik, tehát anyagveszteség keletkezik. 

Amikor egy 2mm-es anyagba M8-as menetet vágunk hagyományos módon, akkor csak 1-2 menetet tudunk kiképezni, míg a thermdrill technológiával akár 5-6 menet is készíthető ugyanezen falvastagságú anyagba.

Thermdrill technológia

A thermdrill technológia alkalmazásával a thermo fúró, súrlódási hő segítségével átfúrja a vékonyfalú szelvény anyagát. A munkadarab saját anyagából alakítja ki a menet helyét. Az anyag felvastagodása hozaganyag hozzáadása nélkül alakul ki, elegendő helyet biztosítva a majdan kialakítandó menetnek.

A menet kiképzése nem forgácsolással történik, hanem a menetformázó segítségével, ami  hidegen alakítja ki a menetet. A menetkiképzés alatt az anyagszerkezet tömörödik, hasonlóan a kovácsoláshoz, ezáltal a menet extrém teherbírásúvá válik. A menetformázás nagy előnye még, hogy nem szakad meg az anyagszerkezet, mint a menetfúrás során, így ez tovább javítja a menet teherbírási képességeit.

Hova használjuk?

Mindenhova, ahol erős kötést kell biztosítani, illetve ahol a falvastagság és a menetméret indokolja. Ilyen például az üvegfogós rozsdamentes oszlopaink, ahol M8-as menetet kell kiképezni egy 2mm-es falú anyagba. Papírforma szerint egy M8-as menethez 4mm-es falvastagságú anyag dukál, ezért az M8-as menetet thermdrill technológia alkalmazásával állítjuk elő.

Miért jobb az ilyen módon elkészített menet?

  • Nem lazul fel, nem mozgósodik ki.

  • Nem tud elfordulni, mint egy szegecsanya.

  • Nincs szükség járulékos anyagra (szegecsanya), mivel saját anyagából alakul ki a menet.

  • Vékonyfalú anyagokba könnyen, gyorsan erős kötés alakítható ki.

  • Jobb a menetminőség, mivel nem szakad meg az anyagszerkezet, mint a menetvágás során.

  • Tömör, extrém teherbírású menet alakul ki.