Fémdekor Kft. facebook

Hogyan készítjük el előtetőjét?

3D terhelési modell

3D terhelési modellMinden általunk forgalmazott előtetőt számítógépes terhelési tesztnek vetünk alá. Gyakorlatilag addig terheljük a tetőt még az végleges deformációt nem szenved.

A számítógépes tervezés lehetővé teszi, hogy a leggazdaságosabb anyagokból biztonságos előtetőt tudjuk Önnek készíteni. A fenti képen lévő előtetőt 300kg hótehernek tettük ki. A vörös pontokon megfigyelhető, hogy 4,3mm alakváltozást szenved, ami megfelelő, mivel a polikarbonát a  hó elolvadása után vissza tudja nyerni eredeti formáját. (A képen egy nagyított deformáció látható, hogy jobban érzékelhető legyen az alakváltozás. A valóságban néhány milliméteres csak az elmozdulás.)

Korrózióvédelem és dilatáció

Az előtetőnél épp úgy, mint bármilyen más fémből készült szerkezetnél a korrózióvédelem fontos szerepet játszik. A rozsdásodást meg lehet előzni szakszerű tervezéssel és szereléssel, illetve megfelelő anyagok, kötőelemek kiválasztásával.

Az előtető vázszerkezetét meg lehet csinálni úgy, hogy a víz ne jusson bele, de mikor a borítás felkerül, akkor mindenkép át kell fúrni a vázszerkezetet. Ezen furatok tömítettségét meg kell oldani valamilyen módon, mert különben a víz szépen bejut a szelvényen belülre és elkezdi belülről "enni" azt.

Előtető korrózió védelme

1. zártszelvény; 2. tömítő réteg; 3. Üregkamrás polikarbonát; 4. gumi tömítőgyűrű; 5. Rozsdamentes csavar; 6. dilatációs hézag

(1) A zártszelvény külső felületére kettő alapozó és kettő réteg színező festéket viszünk fel a választott RAL színben. Igény esetén színterezni is tudjuk az előtetőket.

(2) A zártszelvény és a polikarbonát között egy tömítő réteg található, ami dilatációs kapcsolatot biztosít, valamint gondoskodik arról, hogy oldalról ne tudjon a víz bejutni a csavar tövéhez. Ez a réteg felel többek között azért is, hogy a tető a dilatáció során hangtalanul tudjon elmozdulni a fémszerkezet felett.

(3) Az előtető borítása legtöbb esetben 10mm-es üregkamrás UV álló víztiszta vagy színezett polikarbonát.

(4) A csavarfej alatt tömítést kell használni, hogy a víz ne tudjon bejutni a csavar tövéhez.

(5) A polikarbonát rögzítéséhez rozsdamentes önmetsző csavarokat használunk.

(6) Mivel a polikarbonátnak és a vasnak különböző a hőtágulása, ezért megfelelő méretűre kell fúrni a polikarbonátban a furatokat, nehogy a hőtágulás következtében leszakítsa a csavarokat.

Rögzítési megoldások

Többféle megoldással lehet rögzíteni előtetőinket. Minden megoldás stabilitás szempontjából közel egyenlő, inkább esztétikai és szerelési szempontból vannak különbségek.

Előtető hüvellyel való rögzítése

Előtető hüvelyes rögzítéssel Én a hüvelyes rögzítési megoldást javaslom, mivel esztétikailag ez a megoldás a legszebb - legesztétikusabb.

Ahogy a képen is jól látható a zártszelvény közepébe egy fém hüvelyt építünk be, hogy a falra szereléskor ne tudja a szerelő kolléga beroppantani a szelvényt, valamint stabilabb tartást eredményez.

Hátránya ennek a megoldásnak annyi, hogy a szerelést megnehezíti a polikarbonát borítás közelében, mivel a furatok közel esnek hozzá.

Előtető füllel való rögzítése

Előtető füles rögzítésselAz előtető füllel való rögzítése szerelés szempontjából jóval kedvezőbb, mint az előző hüvelyes rögzítési megoldás, mivel könnyebben hozzá lehet férni a csavarkötésekhez, valamint az előtető szerelésekor utólag is ki lehet fúrni a falba a furatokat és nem kell előre elkészíteni azokat.

A fülek oldalról vannak ráhegesztve a zártszelvényre így biztosítják a rögzítést egy furaton keresztül a fal és az előtető váza között.

Hátránya ennek a megoldásnak, hogy a fenti hüvelyes megoldáshoz képest esztétikai szempontból kevésbé előnyös.

Tartószerkezet végeinek lezárása

Előtető szerkezet végeinek lezárásaKorrózióvédelem szempontjából rendkívül fontos, hogy a szelvényen belülre ne tudjon bejutni a víz. Minden nyitott pontot ahol a víz betud jutni a szelvényen belülre lezárjuk hegesztett kötéssel.

Megemlítem, hogy látni olyan megoldásokat is ahol a véglezárását egy egyszerű műanyag dugóval oldják meg, ami nem tökéletes megoldás, mivel nem biztosít kellő tömítettséget.

Polikarbonát előtető és üveg előtető | Minden jog fenntartva ©2016